Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Συγχαρητήρια στους Πρωτοετείς - Γεωγραφία Αιγαίου, Μυτιλήνης

Άλλη μια σχολική χρονιά τελείωσε. Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους νέους της Γ' Λυκείου για τον αγώνα που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά ακόμη περισσότερο αξίζει να πούμε συγχαρητήρια σε αυτούς που κατάφεραν να εισέλθουν στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Αυτήν την στιγμή που απευθύνομαι στους πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Γεωγραφίας, θέλω να επικεντρωθώ στο ότι η Γεωγραφία είναι μια πολύπλευρη επιστήμη και αν πραγματικά θέλετε να απασχοληθείτε σε φορείς που έχουν να κάνουν
  1. με την μελέτη και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με την εξέταση του γεωλογικού στρώματος, την μελέτη της βιοποικιλότητας και τη διαχείρηση του νερού. Δηλαδή την γεώσφαιρα, την υδροσφαιρα, την βιοσφαιρα και την ατμόσφαιρα
  2. με την κατανομή δραστηριοτήτων στο χώρο, την επιλυση προβλημάτων στο χώρο, στην διοίκηση και τον καταμερισμό ευθύνης εργασιών, του εργατικού δυναμικού, για την επίλυση χωρικών προβλημάτων, την κοινωνική ανισότητα ή κοινωνικό αποκλεισμό την παγκοσμιοποίηση
  3. την επίλυση των παραπάνω και περισσότερων γεωγραφικών προβλημάτων, την σωστή, καταλληλοτερη απόφαση για την χωροθέτηση στις πολεις και στην ύπαιθρο επιχειρήσεων, κατοικιών στέγασης, αθλητικών εγκαταστάσεων και καθε είδους έκταση που καταλαμβάνει χώρο και είναι η σωστή
  4. την χαρτογραφική απεικόνιση, την δορυφορική οπτικοποίηση, την διαχείρηση γεωγραφικών δεδομένων, την επεξεργασία χαρτών με την χρήση των τεχνολογιών της γεωπληροφορικής,
καταλληλότερο και επαρκή τμήμα Πανεπιστημίου είναι το τμήμα Γεωγραφίας. Αν σας ενδιαφέρει αυτή η γκάμα γνώσεων που αφορούν το χώρο βάλτε στο μηχανογραφικό σας το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι στο χέρι σας και στο μυαλό σας για να τελειοιποιηθεί.
Η Πασπ Γεωγραφίας διαχρονικά έχει αποδείξει μέσω της προσπάθειας και κατεπέκταση του αποτελέσματος να επιλύει προβλήματα εργασίας και καθημερινές φοιτητικές ανάγκες.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Από 2ο έτος και πάνω - Θεωρητικός φοιτητής

Φτάνει κάποιος στο 4ο εξάμηνο. Επειδή είναι θεωρητικός τυπος οι κατευθύνσεις που θα πάρει είναι ο Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του Χώρου και η Ανθρωπογεωγραφία. Στην περίπτωση που η Ανθρωπογεωγραφία είναι η πρώτη (8 μαθήματα) θα πάρει Οικονομική του Χώρου, Γεωγραφία της Υπαίθρου και Ιστορία της Γεωγραφίας (2 από τα 3), ή 1 από την 1η ομάδα και 1 από την άλλη (το θεωρητικό).
Αν κάποιος πάρει Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του Χώρου εχει και αυτή η ομάδα θεωρητικά (7) αλλά θα πάρει και ένα μαθηματικό που αφορά όμως την Ανάπτυξη και τον Σχεδιασμό. Δεν γίνεται να είσαι Γεωγράφος και να μην ξέρεις Στατιστική.

Από 2ο έτος και πάνω - φοιτητής πρακτικός - θετικής σχολής

Το μοναδικό υποχρεωτικό μάθημα του πέμπτου εξαμήνου είναι ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Από το δεύτερο έτος ο φοιτητής Γεωγραφίας θα πρέπει να επεξεργαστεί από μόνος και να προβληματιστεί ποια μαθήματα θα επιλέξει. Η πρώτη κατεύθυνση ειναι αυτή από την οποία ο φοιτητής επιλέγει 8 μαθήματα και δεύτερη είναι η κατεύθυνση με τα 4 μαθήματα. Δεδομένου ότι καθε εξάμηνο ο καθε φοιτητής παίρνει μέχρι 6 μαθήματα θα πρέπει να είναι σίγουρος για την κατεύθυνση που έχει επιλέξει. Ανάλογα με το περιεχόμενο - περίληψη του μαθήματος ο σωστός φοιτητής κάνει τις σωστές επιλογές, τοποθωντάς στο εξάμηνο του, τα μαθήματα που πραγματικά τον ενδιαφέρουν.
Παράδειγμα 1ο (στην περίπτωση που η Γεωπληροφορική είναι η πρώτη κατευθυνση και δεύτερη ο Σχεδιασμός και η Αναπτυξη του Χώρου) Ας υποθέσουμε ότι κάποιος φοιτητής θέλει να ξεμπερδεύει με τη δεύτερη κατεύθυνση
(Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του Χώρου) τοτε παίρνει τα ακόλουθα μαθήματα Οικιστική Ανάπτυξη και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και σχεδιασμός χώρων καινοτομίας, Παγκοσμιοποίηση & Άνιση Ανάπτυξη και Μέθοδοι Δημογραφ. Ανάλυσης. Ο συγκεκριμένος φοιτητής έχει ολοκληρώσει τα μαθήματα της 2ης κατεύθυνσης και στον παρόν εξάμηνο πάιρνει ακόμα το υποχρεωτικό και ένα της 1ης κατεύθυνσης.
2η περίπτωση: Συνήθως δεν γίνεται αυτό γιατί τα μαθήματα είναι σκόρπια π.χ2 Το μάθημα Μέθοδοι Δημογραφικής Ανάλυσης είναι μάθημα μαθηματικό. Επομένως ο δεύτερος φοιτητής θα πάρει 3 της 2ης κατεύθυνσης και 2 της 1ης για να ολοκληρώσει τα 6 μαθήματα του εξαμήνου του. Μπορεί δηλαδή να παρει Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας αντί Μέθοδοι Δημογραφικής Ανάλυσης στο εαρινό εξάμηνο, που δεν έχει μαθηματικά αλλά είναι θεωρητικό. Αυτή η 2η περίπτωση είναι πιο χαλαρή από μαθηματικά για την δευτερη κατεύθυνση, δηλαδή η δεύτερη κατεύθυνση είναι μια ξεκούραση από το θετικισμό της κατεύθυνσης της Γεωπληροφορικής σύμφωνα με τα μαθήματα που αναφέραμε παραπάνω.
Παράδειγμα 3ο Ο τριτός φοιτητής που εκτός από την Πληροφορική του αρέσουν τα μαθηματικα θα πάρει από την κατεύθυνση την 2η (Σχεδιασμός και η Αναπτυξη του Χώρου) μαθήματα Μαθηματικής Ανάλυσης όπως Μέθοδοι Δημογραφικής Ανάλυσης, Μέθοδοι Αστικής Ανάλυσης και Μέθοδοι Περιφερειακής Ανάλυσης. Οπότε για αυτό το εξάμηνο ο φοιτητής του 5ου εξαμήνου θα πάρει 2 της δευτερης και 3 της 1ης αν δεν θέλει να υπάρχουν στο πτυχίο του άλλα μαθήματα της 2ης κατεύθυνσης.
Ο σωστός φοιτητής επιλέγει μαθήματα με κριτήριο πάντα το επιστημονικό ενδιαφέρον και όχι στην ώρα της ημέρας που θα πραγματοποιηθεί το μάθημα.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Μαθήματα Α' Εξαμήνου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ι

ΑΓΓΛΙΚΑ Ι Ή ΓΑΛΛΙΚΑ

Μαθήματα Γ' Εξαμήνου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΓΠ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ο φοιτητής θα συνισταται να γνωρίζει και να τον έχει απασχολήσει το ζήτημα ποιες κατευθύνσεις θα ακολουθήσει από το επόμενο εξάμηνο.