Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ

... Εμένα με νοιάζει εσένα….;
 
   Με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, οργανισμών και επιχειρήσεων για έναν καθαρό πλανήτη, γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα της Γης. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, είναι η πραγματικότητα που βιώνει η Γη. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού, κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Τους τελευταίους δυο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές. Τις δυσμενείς επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής τις συναντάμε ήδη και στην Ελλάδα (Λεσσεψιανή Μετανάστευση, Ερημοποίηση κ.α.). Πόσο μάλλον στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης όπου στο βωμό του κέρδους το περιβάλλον και η προστασία του περνά σε δεύτερη μοίρα. Και προβάλλονται ως λύση δραστηριότητες επιζήμιες, όπως η εξόρυξη χρυσού και άλλων ορυκτών πόρων, καθώς και η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
 
Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων που θα συμβάλλουν στην αναστροφή της κατάστασης.
 
  • Στροφή στην Πράσινη Ανάπτυξη
  • Αγροτουρισμός, Βιολογικές καλλιέργειες κ.α.
  • Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας.
  • Αυστηροποίηση νομοθεσίας - Περιβαλλοντικοί έλεγχοι και επιβολή προστίμων σε ρυπογόνες επιχειρήσεις
  • Αύξηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Εξάλειψη των εργοστασίων λιθανθράκων της ΔΕΗ
  • Προστασία των δασών της χώρας.
  • Προστασία περιοχών Natura 2000
  • Αντιμετώπιση των Πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη
 
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία και η ευημερία του πλανήτη μας δεν είναι εθελοντική εργασία κάποιων, αλλά υποχρεωτική και συλλογική ευθύνη που μας αφορά:
 
ΟΛΟΥΣ!!!

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2013


 

ñ Επανακατάκτηση χωροταξικών μελετών

  Ως Π.Α.Σ.Π. Γεωγραφίας δεν ξεχνάμε την αδικία που έπραξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εις βάρος του τμήματος μας, όταν το 2009 αφαίρεσε από τους απόφοιτους μας το δικαίωμα να εκπονούν χωροταξικές μελέτες. Την ίδια ώρα που “συνάδελφοι Γεωγράφοι” έστηναν υποδοχές ηρώων και τραβούσαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τους ανθρώπους που μας αφαίρεσαν επαγγελματικά δικαιώματα, εμείς στην Π.Α.Σ.Π. Γεωγραφίας πρώτα απ' όλα ως Γεωγράφοι θέσαμε ως αυτονόητο, πρωταρχικό, πάγιο και διαρκή στόχο μας την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος του τμήματος μας.

ñ Ενίσχυση και υποστήριξη του E.GE.A.

  Βασική επιδίωξη της Π.Α.Σ.Π. Γεωγραφίας είναι διαρκής υποστήριξη του E.GE.A., η ενίσχυση του έργου του και η αποκατάσταση του κύρους του, στο Τμήμα μας. Ο E.GE.A. (European Geographers Association) αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο φοιτητών Τμημάτων Γεωγραφίας που στοχεύει στη γνωριμία, συνεργασία και ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας των μελών του, μέσα από τη διοργάνωση εκδρομών, ημερίδων, συνεδρίων κ.α. Προτρέπουμε ρητά όλους τους συναδέλφους μας να ενταχθούν και να συμμετέχουν στο δίκτυο E.GE.A.



ñ Τακτική επιστημονική ημερίδα

  Τακτική διεξαγωγή από το Τμήμα Γεωγραφίας, ετήσιας ημερίδας επιστημονικού περιεχομένου με τη συμμετοχή περιοδικών, που άπτονται του γνωστικού μας αντικειμένου (π.χ. Γεωγραφίες, Γεωτρόπιο, Νational Geographic Hellas, Geo). Η πρώτη ημερίδα επιβάλλεται να έχει εορταστικό χαρακτήρα λόγω των είκοσι ετών συνεχούς και αδιάλλειπτης λειτουργίας του Τμήματος που συμπληρώνονται το 2014.

ñ Ημερίδα  - ανοιχτή συζήτηση για τις προοπτικές του Τμήματος

  Έπειτα από 19 πλέον έτη λειτουργίας του Τμήματος Γεωγραφίας πιστεύουμε στην ανάγκη διεξαγωγής μιας ημερίδας – ανοιχτής συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (διδακτικό προσωπικό, φοιτητές, απόφοιτοι) μέσα από την οποία θα αναλυθεί η ιστορία του Τμήματος, η ελληνική και διεθνής εμπειρία αναφορικά με τον κλάδο και θα καθορισθεί ένα πλαίσιο αποφάσεων – κατευθύνσεων σχετικά με τις προοπτικές του Τμήματος Γεωγραφίας στο προσεχές μέλλον.

ñ Αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών

  Αναθεώρηση του Προγράμματος Σπουδών με εισαγωγή μαθημάτων που θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας όπως λ.χ.  “Γεωγραφία της Επιχειρηματικότητας”, “Γεωγραφία της Ενέργειας”, “Digital Earth” κ.α.

 

ñ Υποχρεωτικά τα μαθήματα “Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”, “G.I.S. Εφαρμογές” και “Θεματική Χαρτογραφία”

  Λαμβάνοντας υπόψη την πολυετή, πλέον, εμπειρία των απόφοιτων μας στην αγορά εργασίας θεωρούμε απαραίτητη την μετατροπή των μαθημάτων “Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”, “G.I.S. Εφαρμογές” και “Θεματική Χαρτογραφία” σε υποχρεωτικής παρακολούθησης,  καθώς πρόκειται για βασικούς κλάδους απασχόλησης των Γεωγράφων στην αγορά εργασίας.

ñ Γνώσεις γραφιστικής και εργαλείων μέτρησης του χώρου.

  Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ένταξης στο πρόγραμμα σπουδών ορισμένων γνώσεων που θα βελτιώσουν το επίπεδο γνώσεων των Γεωγράφων. Ως τέτοιες κρίνουμε ορισμένες βασικές γνώσεις γραφιστικής ώστε να τελειοποιηθεί αισθητικά το αποτέλεσμα στην παραγωγή χαρτών. Επίσης κρίσιμη γνώση για τους απόφοιτους μας θεωρούμε την εξοικείωση με άλλες μεθόδους μέτρησης του χώρου, όπως για παράδειγμα, οι “μονάδες χάρτη” που χρησιμοποιούνται ευρέως από μηχανικούς. Επιπλέον, κρίνουμε σκόπιμη την εντατικοποίηση της διδασκαλίας γνώσεων όπως τα Ψηφιακά Μοντέλα Εδάφους.

ñ Δημιουργία Βάσης Γεωχωρικών Δεδομένων

  Δημιουργία από το Τμήμα Γεωγραφίας βάσης γεωχωρικών δεδομένων με στόχο τη συγκέντρωση, διαχείριση και διάχυση των δεδομένων αυτών στους φοιτητές και στην κοινωνία. Δυνατότητα διασύνδεσης της βάσης γεωχωρικών δεδομένων με την αντίστοιχη δημόσια βάση της ιστοσελίδας www.geodata.gov.gr

ñ Εφαρμογές χαρτών για smart phones (maps apps)

  Οι εφαρμογές χαρτών για “έξυπνα” τηλέφωνα είναι μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά στην οποία ήδη αρκετοί απόφοιτοι του Τμήματος μας εργάζονται. Ως Π.Α.Σ.Π. Γεωγραφίας πιστεύουμε στην περαιτέρω υποστήριξη αυτής της προοπτικής επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα από την ένταξη και την ενίσχυση των απαραίτητων γνώσεων στο Πρόγραμμα Σπουδών μας.

ñ Να δίνονται κάθε εξάμηνο 2 επιπλέον μαθήματα

  Δυνατότητα στους φοιτητές να δίνουν κάθε εξάμηνο 2 επιπλέον μαθήματα από εκείνα τα οποία δεν έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε προηγούμενο εξάμηνο. Επιπλέον, να δίνεται η δυνατότητα δήλωσης  μαθημάτων επιλογής σε περίπτωση που δεν υπάρχει  η δυνατότητα να επιλέξουν κάποιο υποχρεωτικό η κατ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα ώστε να συμπληρώσουν τον αριθμό των 6 μαθημάτων.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ


  Μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στις 18/1/2013 στη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης του ιδρύματος κλήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της Γεωγραφίας για να πάρουν απόφαση για ένα κείμενο –«καταγγελία» κατά της ΠΑΣΠ Μυτιλήνης. Το περιεχόμενο του κειμένου αφορούσε τον καταδικασμό της ΠΑΣΠ Μυτιλήνης για το ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμφοιτητών μας απέναντι στο νέο νόμο «έκτρωμα». Παρόλα αυτά εμείς ως ΠΑΣΠ Γεωγραφίας σεβόμενοι το γεγονός ότι ο σύλλογος μας δεν είχε λάβει ουδεμία απόφαση για την διάλυση της συνέλευσης του συμβούλιου διοίκησης , θεωρήσαμε σωστό να μην παρευρεθούμε.

  Όλα τα παραπάνω έχουν ειπωθεί στο Δ.Σ. που έλαβε χωρά στις 25/1/2013 και βρίσκονται μαγνητοφωνημένα στο κεσετοφωνάκι του συλλόγου. Προφανώς η παράταξη της δαπ-ΝΔφκ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για ψηφοθηρικούς λογούς καπηλεύτηκε για ακόμα μια φορά τον σύλλογο παρουσιάζοντας τα λόγια των μελών της ΠΑΣΠ παραποιημένα και ελλιπή μέσω των κείμενων της (προφανώς δεν ξέρουν να απομαγνητοφωνούν τα λόγια μας και γράφουν ότι καταλαβαίνουν τα παιδιά).

  Εμείς ως ΠΑΣΠ Γεωγραφίας, αντιτασσόμαστε σε τέτοιου είδους υπόγειες τακτικές και θεωρούμε ανίκανα και επικίνδυνα  τα μελή της δαπ-ΝΔφκ οι οποίοι «κοιτώντας το δέντρο χάνουν το δάσος». Τέλος θεωρούμε ότι οι ενέργειες της ΠΑΣΠ Μυτιλήνης δεν είναι κατακριτέες και ούτε καταδικαστέες από τη στιγμή που είμαστε ΟΛΟΙ μας εναντία στο νέο νόμο έκτρωμα.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ


  ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

  Μας λυπεί το γεγονός ότι νέοι «επιστήμονες» και προοδευτικοί νεολαίοι τους διακατέχει ένα πνεύμα συντηρητισμού. Τα παιδιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη ως ρεαλιστικό κάτι το οποίο βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες και στα όνειρα της γενιάς μας. Ποτέ θα καταλάβουν ότι σε ενδεχόμενο στήσιμο κάλπης είναι σαν να δεχόμαστε τον νόμο αμαχητί;;; Αφού δεν αποδέχεστε τον νόμο για ποιο λόγο προτείνετε να στηθεί κάλπη;;;;; Μας αποδεικνύετε σε καθημερινή βάση ότι είσαστε σε εντεταμένη αποστολή από την τριτοκομματική μνημονιακή κυβέρνηση και από τον πολιτικό σας «ηγέτη»  Α. Παπαμιμίκο με ξεκάθαρο σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο πάση θυσία, όπως απαιτούν φυσικά και οι εταίροι-δανειστές μας. Όπως αναφέρουν αφίσες που έχετε κολλήσει κατά καιρούς «μπορείς να τα αλλάξεις» (ποιος η ΔΑΠ;;;). Τόσα χρόνια που είστε πρώτη δύναμη στο ελληνικό πανεπιστήμιο αποδείξατε ότι είστε μέρος του προβλήματος και ΟΧΙ η λύση του. Για την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που έχει εφαρμοστεί από το 2009 μέχρι σήμερα
σφυρίζεται αδιάφορα χωρίς να νοιάζεστε πραγματικά για τα
προβλήματα των συμφοιτητών μας και των οικογενειών τους.
Συνεχίζετε να ζείτε σε ένα παραμυθένιο κόσμο ο οποίος βρίσκεται
έξω από την Ελλάδα της κρίσης. Νομίζετε ότι οι προτάσεις σας
μπορούν να αλλάξουν την νοοτροπία του ελληνικού πανεπιστήμιου, τόσα χρόνια όμως αποδείχτηκε ότι οι προτάσεις
σας όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις αλλά διογκώνουν τα προβλήματα
με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το πανεπιστήμιο σ αυτή τη δεινή
και  ανυπόληπτη θέση απαξίωσης που βρίσκεται σήμερα.
   Η  ΠΑΣΠ Γεωγραφίας από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στο νόμο- έκτρωμα  που θέλουν ορισμένες συντηρητικές δυνάμεις να επιβάλλουν στο ελληνικό  πανεπιστήμιο. Η γενιά μας  είναι αυτή η οποία μπορεί να φέρει την αλλαγή στην Ελλάδα της κρίσης και να δημιουργηθεί κάτι νέο, με στόχο να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Εμείς, ως προοδευτικοί νέοι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από εσάς να μας στερήσει την ελπίδα για κάτι διαφορετικό.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013




ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την
Παρασκευή διαπιστώσαμε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι
τα παιδιά της γαλάζιας παράταξης θα κάνουν ότι περνά
από το χέρι τους για να βάλουν πλάτη στη μνημονιακή
κυβέρνηση. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα εξαπατούσαν-
κορόιδευαν τους συμφοιτητές μας ισχυριζόμενοι ότι είναι
κατά στην εφαρμογή του νέου πλαισίου. Έφτασε όμως το
πλήρωμα του χρόνου για να δείξουν σε όλους μας την
ψυχρή  νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία θέλουν να
εφαρμόσουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ισχυρίστηκαν
επειδή το τμήμα έχει εναρμονιστεί με το νόμο πλαίσιο θα
πρέπει να συμβιβαστούμε με την εκλογή ενός εκπροσώπου
στη γενική τμήματος. Για αυτό το λόγο κατέβασαν
πρόταση ότι πρέπει να στηθεί κάλπη αφού αυτό ορίζει ο
νόμος με εφορευτική επιτροπή το Δ.Σ. του συλλόγου. Τα
παιδιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν γνωρίζουν ότι σε περίπτωση
που στήσουμε κάλπη  είναι σαν να αποδεχόμαστε το
νόμο;;;;; Ή μήπως δεν τους έγινε σωστό εντατικό
φροντιστήριο το προηγούμενο βράδυ για το ποια θέση
έχουν σαν παράταξη. Επιβεβαίωσαν με τον πιο ξεκάθαρο
τρόπο  ότι  θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να
παραμείνουν αρεστοί στον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά και
τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ  Α. Παπαμιμίκο μην νοιάζονταν
για την ταφόπλακα που βάζουν με αυτό τον τρόπο στα
όνειρα χιλιάδων συμφοιτητών μας και στην τριτοβάθμια
εκπαίδευση.

 
Ως ΠΑΣΠ γεωγραφίας θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την θέση του συλλόγου κατά τις εφαρμογής του νέου νόμου πλαισίου και ζητάμε από τους συμφοιτητές μας να μην συμμετάσχει κάνεις σε ενδεχόμενες εκλογές παρωδία που



 




Π α ν ε λ λ ή ν ι α    Α γ ω ν ι σ τ ι κ ή    Σ π ο υ δ α σ τ ι κ ή    Π α ρ ά τ α ξ η


g e o p a s p. b l o g s p o t. c o m



Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ





           ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ         



 

     
13 – 14 Νοέμβρη 1973 Ογκώδεις συγκεντρώσεις στη Νομική, τη Φιλοσοφική, τη Φυσικομαθηματική το Πολυτεχνείο και στη Βιομηχανική

      14 – 17 Νοέμβρη 1973 Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το πρωί

της 18ης Νοέμβρη το τανκ εισβάλει στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Μεγάλος αριθμός νεκρών και τραυματιών στους γύρω δρόμους

στις 17 και 18 Νοέμβρη, κυρίως από ανεξέλεγκτες μονάδες

ελεύθερων σκοπευτών της ΕΣΑ και της ΚΥΠ. Στις 10  το πρωί του

Σαββάτου επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος, πλήρης λογοκρισία

και περιορισμός της κυκλοφορίας.

 

  Χιλιάδες συμφοιτητές μας από το πρωί της Πέμπτης εισέρχονται στο  Πολυτεχνείο όπου και θα διανυκτερεύσουν με σκοπό να αποδώσουν φόρο τιμής στην μνήμη εκείνων που χάθηκαν πριν από 39 χρόνια αγωνιζόμενοι για Δημοκρατία, Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία. Αλλά και για να βροντοφωνάξουν τα αιτήματα της δικιάς μας γενιάς

 

  Εκείνη την ώρα η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Μυτιλήνης σφυρίζοντας προκλητικά και αδιάφορα προτιμά να διοργανώσει κοσμοπολίτικο party σε μαγαζί της προκυμαίας.

 

  Ύστερα από το χτύπημα των Ναζιστών της Χρυσής Αυγής που προκλητικά σπιλώνουν και αμφισβητούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς των ημερών εκείνων. Έχουμε το δεύτερο χτύπημα από τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Μυτιλήνης που αντί για εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης διοργανώνει Πάρτυ. Προφανώς αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις μόνο ως μια τυπική διαδικασία κατάθεσης στεφανιού (Ελπίζουμε όχι μπλε όπως πρόπερσι)

 

  Οι αγώνες και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου επίκαιρα όσο ποτέ αποτελούν διεκδίκηση και της δικής μας γενιάς.

 

  Καλούμε τους φοιτητές να απαξιώσουν τέτοιες προκλητικές ενέργειες στέλνοντας μήνυμα με τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις των φοιτητικών συλλόγων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου όπου όλοι μαζί θα βροντοφωνάξουμε για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τιμώντας παράλληλα αυτούς που θυσιάστηκαν τότε για όλους εμάς σήμερα.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Θ-Ρ-Α-Σ-Ο-Σ


        ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ         

Θ-Ρ-Α-Σ-Ο-Σ…

  Δυστυχώς ξανά τα αντανακλαστικά της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Γεωγραφίας λειτούργησαν με μοναδικό γνώμονα το κουκούλωμα του διασυρμού που υπέστη ο σύλλογος μας, στα μάτια των καθηγητών σχετικά το εκλεκτορικό που δεν λάβαμε ουδεμία θέση. Η συγκεκριμένη παράταξη δεν είχε την ευθιξία να ζητήσει ΣΥΓΝΩΜΗ από το σύνολο των φοιτητών για την αμέλεια – ανικανότητα των μελών της. Όπως αποδεικνύεται το μόνο  που τους ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις και ΟΧΙ η ουσία. Η συγκεκριμένη παράταξη λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το πώς θα χτυπήσει την ΠΑΣΠ Γεωγραφίας και όχι  με το πώς ΘΑ υλοποιήσει τις προτάσεις του Συλλόγου.
  Η υπευθυνότητα της ΠΑΣΠ Γεωγραφίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από ΚΑΝΕΝΑΝ, πόσο μάλλον από τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Γεωγραφίας που ΑΥΤΗ τη στιγμή είναι υπόλογη στο σύνολο των φοιτητών του τμήματος μας αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει να κάνει είναι να σφυρίζει αδιάφορα, με στόχο να αποπροσανατολίσει το Σύλλογο Φοιτητών Γεωγραφίας από τα τραγικά λάθη που υποπίπτει συνεχώς.
  Οι συνάδελφοι της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Γεωγραφίας μάλλον στην τελευταία Γενική συνέλευση αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν. Δεν εξηγείτε διαφορετικά το γεγονός ότι μας κατηγορούν για προτάσεις που κατεβαίνουν από άλλες παρατάξεις. Όμως αποδεικνύεται ούτε τα πρακτικά της Γενικής δεν έχουν διαβάσει, γιατί πουθενά  δεν αναφέρετε από μέλος της παράταξης μας ότι έχουμε σκοπό σαν ΠΑΣΠ Γεωγραφίας να υπερψηφίσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση.
  Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι το γεγονός  ότι ο προηγούμενος πρόεδρος δεν είχε καν το θάρρος να παραβρεθεί στην Γενική για να απολογηθεί για τις πράξεις του. Αφού έπαψε να έχει την καρέκλα του προέδρου, θεώρησε ότι δεν είναι αναγκαίο να παραβρίσκεται στις Γενικές συνελεύσεις(τελικά όλα για μια καρέκλα γίνονται). Εμφανίστηκε όμως δια μαγείας από το πουθενά ως άλλος Harry Potter με το που κατέβηκε η καταγγελία στο πρόσωπο του. Αυτό είναι το ενδιαφέρον ενός πρώην προέδρου για το Σύλλογο;;; Με αυτές τις νοοτροπίες και λογικές  νομίζουν ότι  θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Συλλόγου οι συνάδελφοι της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ;;;
  Η παράταξη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Γεωγραφίας μας επιβεβαιώνει καθημερινά πόσο δεν κάνουν τα παιδιά. Δεν εξηγείτε διαφορετικά να μιλάνε για έργο,  όταν οι προτάσεις των Γενικών συνελεύσεων δεν υλοποιούνται ΠΟΤΕ! Είναι αυτονόητο για κάποιους να παραβρίσκονται στις Γενικές συνελεύσεις, ενώ για άλλους το να ανεβαίνουν στις Γενικές γίνετε μέσω βια-στικών μεθόδων.
  Ως ΠΑΣΠ Γεωγραφίας έχουμε καταλάβει το παιχνιδάκι που παίζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά σε αυτόν τον κατήφορο που έχετε περιέλθει ως παράταξη δεν θα σας ακολουθήσουμε και θα αντισταθούμε στον εξευτελισμό του Συλλόγου.




ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
 ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
   Για άλλη μια φορά, με την αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει το κόμμα της Χρυσής Αυγής, παρακάμπτοντας το υπουργείο Παιδείας και απευθύνοντας το λόγο στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ζήτησε τις λίστες των αλλοδαπών φοιτητών οι οποίοι διαμένουν στις εστίες. Ο λόγος γίνεται για το e-mail που στάλθηκε από τον βουλευτή Μαγνησίας  της Χρυσής Αυγής Ηλιόπουλο Παναγιώτη. Η απάντηση της πρυτανικής αρχής ήταν η πλήρης αδιαφορία ως προς τη διαταγή αυτή.
   Εμείς ως ΠΑΣΠ  Γεωγραφίας είμαστε κάθετα αρνητικοί ως προς τη στοχοποίηση αυτή του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεδομένου της χωροθέτησής του (σύνορα Ελλάδας Τουρκιάς) και επειδή με αυτό τον τρόπο καταπατούνται δικαιώματα τα οποία έχουν αποκτηθεί με αγώνες. Όλοι μας έχουμε μάθει να ζούμε στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης και στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

 ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ


ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΔΑΠΙΤΗ,ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ…


ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΔΑΠΙΤΗ,ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ…

   Λίγο καιρό μετά τη νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ερχόμαστε άλλη μια φορά  στο ίδιο έργο θεατές. Η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Γεωγραφίας πιστή στις ιδέες και στο όραμα της για το τμήμα Γεωγραφίας κατάφερε να μας ξεφτιλίσει ξανά στα μάτια των καθηγητών του τμήματος. Στην γενική τμήματος που έγινε στις 28 Ιουνίου, στην ημερήσια διάταξη  υπήρχε ως θέμα το εκλεκτορικό του κ. Σιδηρόπουλου. Ως σύλλογος φοιτητών Γεωγραφίας στο συγκεκριμένο θέμα ΔΕΝ πήραμε θέση, για το λόγο ότι  ΠΟΤΕ δεν ενημερώθηκε το Δ.Σ. του συλλόγου από το προεδρείο. Μάλλον οι συνάδελφοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θεώρησαν σκόπιμο ότι δεν χρειάζεται να ενημερωθεί κανείς για ένα τέτοιο θέμα και ότι ήταν σημαντικότερο γι’ αυτούς να φύγουν για «διακοπές» νωρίτερα παρά να παραβρίσκονται στην γενική τμήματος. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που αλλάζει σε αυτή την παράταξη είναι τα πρόσωπα και όχι η νοοτροπία αντιμετώπισης του Συλλόγου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή τους, πέταξαν το προσωπείο ότι τους ενδιαφέρει ο σύλλογος και απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και η αίγλη της πρωτιάς. Περιμένουμε από την συγκεκριμένη παράταξη να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και να απολογηθεί για τους λόγους που ΔΕΝ ενημερώθηκε κανείς στο σύλλογο για το συγκεκριμένο θέμα. 

  Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε σε κάποιους που είτε δεν γνωρίζουν είτε έχουν επιλεκτική μνήμη, ότι αντίστοιχο περιστατικό έχει ξανασυμβεί στο σύλλογο προ 4ετίας με ξανά πρώτη δύναμη  τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που υπήρχε ως θέμα στην γενική τμήματος εκλεκτορικό καθηγητή του τμήματος μας και που πάλι δεν είχε ενημερωθεί ο σύλλογος και το Δ.Σ. της Γεωγραφίας. Απ’ ότι φαίνεται με αυτό τον τρόπο οραματίζονται οι συνάδελφοι της ΔΑΠ-ΝΝΔΦΚ να προβάλουν διαχρονικά το σύλλογο όπως μαρτυρούν οι πράξεις τους.

  Ως ΠΑΣΠ Γεωγραφίας  θα ήμαστε αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων της σχολής μας, αλλά και απέναντι σε όλα τα κακώς κείμενα τα οποία οφείλονται στην ανικανότητα  των «στελεχών» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

  


ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

 ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Τρίτη 15 Μαΐου 2012


          

   ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

 Το να ξέρεις τι να πεις, βοηθάει λίγο, το να ξέρεις τι να μην πεις βοηθάει πολύ.
                                                                                                                     Sam Ewing

  Παρουσίαση παράταξης μέσω Αθηνών πρώτη φορά γίνεται. Αυτή ήταν η σκέψη μας όταν είδαμε κατά τη διάρκεια της Εκλογοαπολογιστικής, μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε τμήμα της Αθήνας να παρουσίαζει τις προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Γεωγραφίας. Το “ιστορικό” στέλεχος της ΔΑΠ αν και για λίγες μέρες ακόμα θεωρείται τυπικά φοιτήτρια του τμήματος μας ωστόσο τον τελευταίο χρόνο ζει αποκλειστικά στην Αθήνα. Άραγε γνωρίζει τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του Συλλόγου, του Τμήματος και του Πανεπιστημίου ή μήπως αυτή και η παράταξη της έχουν ξεμείνει στα περσινά δεδομένα όταν η ίδια ήταν η πλέον “αποτυχημένη” πρόεδρος του Συλλόγου.

  Μάλιστα, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει τον παλιό καλό της εαυτό καθώς και τη σχέση που έχει με τη Γεωγραφία. Όλες οι παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της Εκλογοαπολογιστικής αφορούσαν την κεντρική πολιτική σκηνή και την υπεράσπιση της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των πιθανών βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Ευτυχώς τουλάχιστον αυτή τη φορά δε μας υπενθύμισε ότι “στις εκλογές του 2009 ψήφισε Αρναουτάκη και Στρατάκη (πρώην βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου)” και δε συκοφάντησε με τον πιο χυδαίο τρόπο τον Πρόεδρο του Τμήματος.

   Εντυπώση προξενεί ακόμα, το γεγονός ότι κατά τη παρουσίαση της παράταξης, το μόνο λαλίστατο ήταν το “ιστορικό στέλεχος”. Αντίθετα τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης ήταν απόλυτα σιωπηλοί. Προφανώς η μεταπτυχιακή φοιτήτρια, μιας και αρέσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, υιοθέτησε πρακτικές τύπου “Μιχαλολιάκου”.

   Ενημερώνουμε, λοιπόν, τους συναδέλφους ότι ο Σύλλογος, το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει μπροστά συγκριτικά με πέρυσι. Μέσα σε ένα χρόνο, τα διοικητικά συμβούλια παρήγαγαν σημαντικό αδιαμφισβήτα έργο, υπό την προεδρία της κα Σαιτάκης Μυρτώ αρχικά και της κας Γιαχνάκη Θεοδώρας μετέπειτα και την φιλότιμη υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών. Φέτος, επανερχόμαστε με νέες προτάσεις για το Σύλλογο, το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο, ώστε να δώσουμε συνέχεια στην πρόοδο. Προτάσεις που αναλύθηκαν διεξοδικά στην Εκλογοαπολογιστική και μπορείτε να ενημερωθείτε στο τραπεζάκι μας καθώς και από τα στελέχη μας. Τους συμφοιτητές σας που όλο το διάστημα ήταν δίπλα σας στα μαθήματα και στους χώρους του πανεπιστημίου γενικότερα. Άτομα που βίωναν τα καθημερινά προβλήματα της φοιτητικής ζωής στη Μυτιλήνη, τα εντόπιζαν, τα κατέγραφαν και αποτελούσαν διαρκώς θέμα συζήτησης στις συναντήσεις των μελών της Π.Α.Σ.Π. Γεωγραφίας. Μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο προέκυπταν οι διέξοδοι, οι λύσεις και εντέλει οι προτάσεις που σήμερα διεκδικούν τη ψήφο σου. Οι προτάσεις μας διαμορφώθηκαν εδώ στη Μυτιλήνη από όλους μας, δεν ήρθαν “ουρανοκατέβατες” από την Αθήνα. Για αυτό είναι ωραίο να είσαι Π.Α.Σ.Π.

   Συμφοιτητές και συμφοιτήτριες, οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας και απελπισίας. Ας δώσουμε ένα μήνυμα. Ας μην αφήσουμε πρακτικές των Αθηνών να επηρεάσουν τη μακροχρόνια νοοτροπία μας. Ο Σύλλογος, το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας. Σε αυτές τις εκλογές, ψηφίζουμε για να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα για διαρκή βελτίωση της διαβίωσης μας στο νησί. Να κατακτήσουμε νέα δικαιώματα και να διασφαλίσουμε τα παλιά. Να επιλύσουμε τα προβλήματα μας. Να μείνουμε διαφορετικοί. Να μην προσομοιαστούμε με τα κεντρικά πανεπιστήμια των Αθηνών. Να στείλουμε τις “φοιτητομητέρες” από κει που ήρθαν!

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΤΗΝ ΏΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ....Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ...


ΠΑΣΠ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

“Όταν η ψήφος σου γίνεται δύναμη...

...οι προτάσεις γίνονται έργο

...για ένα Ισχυρό Σύλλογο Φοιτητών

  • Συνέπεια και Διαφάνεια στη διαχείριση του Συλλόγου.

Εκτέλεση καθημερινών υποχρεώσεων του Συλλόγου (αλληλογραφία, εκλεκτορικά κ.α.). Αυτή η απλή υποχρέωση δεν ήταν πάντα αυτονόητη. Έπαψαν να εμφανίζονται παραδείγματα όπου ο Σύλλογος έμενε επί μήνες κλειστός, αμελλώντας την εκτέλεση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του. Τρανταχτό παράδειγμα, ήταν η αποσιώπηση της απώλειας χωροταξικών μελετών.

Σεβασμός στη χρήση της περιουσίας του Συλλόγου. Έπαψαν να υπάρχουν περιπτώσεις όπου φοιτητές δήλωναν το τηλέφωνο του Συλλόγου ως προσωπικό τηλέφωνο επικοινωνίας σε Τράπεζες με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο Σύλλογος.

Μεταφορά του ταμείου του Συλλόγου σε τράπεζα για λόγους διαφάνειας

Ως Π.Α.Σ.Π. Γεωγραφίας θεωρούμε τη συνέπεια, την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια της διαχείρισης του Συλλόγου, ως πρωταρχικό μέλημα μας.

  • Προβολή του Συλλόγου Φοιτητών

Δημιουργία ημερολογίων Γεωγραφικού ενδιαφέροντος με σκοπό την προβολή του Συλλόγου και την οικονομική του ενίσχυση.

  • Επαγγελματική αποκατάσταση

Ημερίδα του Συλλόγου Φοιτητών με τη συμμετοχή 16 Επαγγελματικών Φορέων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (Κατασκευαστικές, Κτηματολόγιο Α.Ε) στα πλαίσια προβολής του τμήματος και του επαγγέλματος του Γεωγράφου.

Εκπροσώπηση του Συλλόγου στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Γεωγράφων (αποφοίτων) με σκοπό την άμεση μεταφορά των θέσεων του Συλλόγου και την ενημέρωση για τα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης

Καθοριστική συμβολή στη κατοχύρωση του δικαιώματος συμμετοχής στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ απόφοιτων Γεωγραφίας για τις θέσεις καθηγητών του μαθήματος Γεωγραφίας.

Πάγια θέση μας είναι ότι ως φοιτητές Γεωγραφίας και μελλοντικοί απόφοιτοι έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετέχουμε, να αποφασίζουμε και να διεκδικούμε ισότιμα για ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική μας αποκατάσταση.

Αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τους συνάδελφους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι οποίοι πιστεύουν ότι το μόνο δικαίωμα μας είναι απλά η ενημέρωση, αποφεύγοντας τη συζήτηση οποιασδήποτε σχετικής πρότασης ή άποψης φοιτητών διότι κατ ‘αυτούς Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης Αποφοίτων.

Πιστεύουμε και απαιτούμε την Οριζόντια συνεργασία με όλους τους εταίρους (Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήματα Γεωγραφίας και Ένωση Αποφοίτων) για τη διεκδίκηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

... για ένα ισχυρό Τμήμα Γεωγραφίας

  • Ηλεκτρονικές Εγγραφές – Ηλεκτρονική Γραμματεία
  • Επίλυση προβλήματος με τα διατμηματικά μαθήματα

Πλέον, κάθε διατμηματικό μάθημα οποιουδήποτε τμήματος αντιστοιχεί σε 5 μονάδες με βάση τον οδηγό σπουδών μας και όχι με βάση το πρόγραμμα της εκάστοτε σχολής.

  • Εφαρμογή Σκούπας και ειδικών ρυθμίσεων για φοιτητές άνω του 9ου εξαμήνου
  • Ανάρτηση της ύλης όλων των μαθημάτων στο server της σχολής στην αρχή κάθε εξαμήνου.
  • Ημερίδα με θέμα “Φυσικές Καταστροφές”
  • Υλικοτεχνική αναβάθμιση εργαστηρίων

... για ένα Ισχυρό Πανεπιστήμιο Αιγαίου

  • Άμεση αντίδραση στο φημολογούμενο “κλείσιμο” του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η Π.Α.Σ.Π. ήταν ο μόνος φοιτητικός εκπρόσωπος σε όλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που αντέδρασε άμεσα σε ρεπορτάζ μεγάλων Αθηναϊκών εφημερίδων όπου ανέφεραν ότι “...σύμφωνα με πληροφορίες κλείνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου” . Όταν όλοι οι υπόλοιποι είτε σκέφτονταν τις “αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη Παιδεία”, είτε προετοίμαζαν “κροκοδείλια δάκρυα και επικήδειους”, εμείς βγήκαμε μπροστά.

Με την έντονη και αστραπιαία αντίδραση μας προς τη Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ καταφέραμε την άμεση έκδοση ανακοίνωσης – διάψευσης των φημών από την τότε Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Η δέσμευση της επαληθεύεται σήμερα, όποτε και σύμφωνα με τις “Κασσάνδρες” το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δε θα λειτουργούσε.

  • Νέα κτίρια χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ

Αποτελούσε πάγια θέση μας, η δημόσια χρηματοδότηση ανέγερσης κτιρίων. Αντίθετα, οι συνάδελφοι της ΔΑΠ πρότεινε την κατασκευή τους με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

  • 20-30% Φοιτητική Έκπτωση από όλα τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου
  • Κέντρα Εξυπηρέτησης Φοιτητών

Ανακοινώθηκαν φέτος. Αποτελεί πρόταση μας από το 2008

  • Απολογισμός διοργανώσεων πολιτιστικών εβδομάδων

Πραγματοποιήθηκε απολογισμός πολιτιστικών εβδομάδων όπου επί χρόνια υπήρχε έντονη φημολογία για οικονομικές ατασθαλίες.

  • Ανέγερση εστιών

Ζητήσαμε και τέθηκε στη Σύγκλητο το Θέμα εστιών με σαφή χρονοδιάγραμμα δράσεων

  • Δωρεάν Μεταφορές
  • Κυλικείο

Η Π.Α.Σ.Π ήταν η μόνη παράταξη που είχε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για την ανανέωση σύμβασης του Κυλικείου. Η πρόταση μας εστάλη στις Πρυτανικές Αρχές και το νέο διαχειριστή του Κυλικείου. Στην πλειοψηφία τους, οι προτεινόμενες αλλαγές τροποποιήθηκαν (βελτίωση χώρου, επιτραπέζια, τηλεόραση, μουσική, καθαριότητα, τραπεζάκια σε υπαίθριο χώρο, μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, διατήρηση και μείωση τιμών συγκριτικά με πέρυσι). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αρχικό σχέδιο της σύμβασης ανέφερε μέγιστες τιμές (Φραπέ: 1,30€, Τυρόπιτα: 1,30€ κ.α.) Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις αγνοούσαν παντελώς την ανανέωση και το περιεχόμενο της σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί δύο μήνες ήταν ανηρτημένο στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου.

Έτσι αξιοποιούμε τη δύναμη που μας δίνεις με την ψήφο σου.

Σε ευχαριστούμε για τη στήριξη σου και συνεχίζουμε για να πετύχουμε περισσότερα

Γιατί για μας:

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ